PROJECT STATS

PROJECT DESCRIPTION

Los Angeles Residence

Client: Withheld at the request of owner

Program: New Single Family Residence

Size: 9,800 sq. ft.

Budget: Withheld at the request of owner

Completion Date: 2018

Material: Composite Fiberglass Shell, Glass enclosed Ground floor, Concrete Plinth

Architect: Herwig Baumgartner, Scott Uriu

Team: Garrett Santo, Shahe Gregorian, HsengTai Lintner

Consultant: Nous Engineering (Structural Engineer), TK1SC (MEP Engineer), Kimley Horn (Civil Engineer), Transsolar Inc (Climate Engineer), Place (Landscape Designer)

Los Angeles Residence
The project is located on a steep hillside property overlooking downtown Los Angeles to the Santa Monica Bay with unobstructed views. The design engages this unique site with a large plinth, grounding the house as the sculptural object. The plinth and house were pushed up high on the site to maximize the views and create privacy for its owner. It is connected with a curvilinear driveway and walkway to the street.

The main house is a two level structure on a large deck with an endless pool along its edge. The upper level of the house is designed as an aggregation of 5 flute-like volumes that are grouped around an open courtyard and family room. Each flute presents a bedroom with large apertures that frame the views. This highly articulated upper floor, which is constructed entirely out of a composite enclosure (FRP), hovers over a totally open ground floor plan enclosed in glass. Large glass sliding doors allow the ground floor to open up on all sides onto the deck. This indoor/outdoor space is protected from the sun by the upper floor's large cantilevers; these overhangs produce shaded outdoor areas adjacent to the pool.

Upstairs, one enters a horse shoe shaped family room that wraps around an open courtyard landscaped with lush foliage. Both the family room and the master bathroom can expand into this courtyard through large glass sliding doors. The large courtyard openings allow in a lot of daylight while maintaining privacy and protection from outside views. Connected to the family room are the four bedrooms, each with signature apertures that open up to the surroundings and stunning views of the cityscape.

Sustainability: The house is designed as a net zero energy house, meaning all energy used by the house is produced through an integrated Photovoltaic envelope that stretches across the roof. The house is a smart home and controlled by a sophisticated building management system that controls lighting, heating and cooling, motorized shades that rise and lower as the sun passes, charges electric cars, manages the water consumption, and the landscape irrigation. Passive interior climate control is supported through gravity walls (low energy cooling devices) and radiant heating/cooling. The house has a rain water collection and grey water system that irrigates the landscape with recycled water.